ЗВАНИЧНА ИНТЕРНЕТ ПРЕЗЕНТАЦИЈА ОПШТИНЕ ДЕРВЕНТА

Конкурси и огласи

СпортВријеме

08.01.2018 14:45:09 [Протокол]

Посебна брига општине о дјеци и омладини са сметњама у развоју

 

 

 

 

 

 

Са посебном одговорношћу општина брине о најрањивијој популацији-дјеци и омладини са посебним потребама, финансирајући у цјелости,путем гранта, рад њиховог Удружења "Сунце".Удружење егзистира од 2006. године и поред помоћи локалне заједнице има и подршку донатора ,који су  у Удружење дошли на иницијативу начелника општине Милорада Симића и до данас помажу на различите начине.Међу њима свакако се истиче хуманитарна организација "Аркобалено" из братског града Пинероло, која је протеклих година донирала значајна финансијска средства и помогла куповину потребних помагала за кориснике Удружења.Поред финансијске помоћи,у Удружењу истичу да је за њих значајна и она људска и морална помоћ и осјећај да се могу ослонити и добити добар савјет и различите видове подршке и од начелника општине и грађана Дервенте.
"За све нас родитеље дјеце са сметњама у развоју  значајни су различити видови помоћи када су у питању набавке различитих лијекова и помагала гдје наша локална заједница увијек стаје уз нас и пружа нам подршку",истиче предсједник Удружења Татјана Спасојевић.Она посебно наглашава значај Дневног центра,чијим отварањем је знатно побољшан положај ове популације.
"Формирање Дневног центра је увелико олакшало животе наших породица.По први пут имамо прилику да наше дијете борави ван куће, ван затвореног простора,да се социјализује,интегрише у нашу заједницу.Дневни центар дјелује у Дервенти већ неколико година и битно је нагласити да су ту смјештена дјеца са подручја општине са најтежим облицима сметњи и различитих типова инвалидитета", рекла је Спасојевичка.За кориснике Дневног центра,који живе и у најудаљенијим дијеловима општине, организован је превоз, а средства обезбјеђује општина.
Услуге Дневног центра ,осим дјеце са посебним потребама ,користе и дјеца и омладина са сметња у развоју односно штићеници ЈУ "Будућност",у којој тренутно борави 63 корисника,52 у школи и 21 у Дневном центру.
У ЈУ "Будућност" се иначе баве образовањем, рехабилитацијом те запошљавањем слијепих и слабовидих лица. У оквиру установе ради кројачка радионица чије производе откупљује општина, дервентски привредници и Дом здравља и тиме значајно помажу рад ове установе.
"Наши привредници нам помажу на тај начин што купује наше готове производе које радимо у нашој кројачкој радионици.То је углавном заштитна одјећа,а највећи купци су нам предузећа "Амика","Венето схоес","Балкан стар", "Металац МБМ" и Дом здравља.Поред тога и локална самоуправа нам значајно помаже тако што откупи значајан дио наших производа", истиче Владан Попопвић, директор ЈУ "Будућност".Дио средстава  Дневни центар се добија и преко Центра за социјални рад.
Услови рада у установи и Дневном центру су значајно побољшани послије реновирања објекта прије пар година,у којем је данас смјештен Дневни центар.Средства су, у износу од 80 хиљада долара обезбиједили влада Јапана и организација ИОМ.Број прегледа: 94

Назад
Врх странице
Избори 2018


Буџет


Скупштински материјалЈавне расправе


Линкови

Grb Општина Дервента
ЈИБ: 4400164060007
Шифра: 027
Жиро рачун:
5550080125200339

Контактне информације
Адреса: Трг ослобођења 3
Телефон: +387 53 315 106
Факс: +387 53 315 105

Email: info@derventa.ba
Сервисне информације